Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5 Slide 6

Interjero dekoro naujienos

Gipsinių bagetų - karnizų montavimo niuansai




Šiuo metu interjerų puošyboje dominuoja poliuretaniniai bagetai – tai tvirti, pakankamai tikslių geometrinių formų gaminiai. Tačiau tai tik išvestinė iš gipsinių apvadų, kurie buvo naudojami kelis šimtmečius. Taigi, pasidalinsime pastebėjimais apie būtent gipsinius apvadus, nes šie dekoravimo elementai turi išskirtinai savo eksploatacinių niuansų.




   
Klijavimo vieta, turi būti tvirta, nedulkėta ir lygi, ypač jungimo vietose

 

Gipso elementai gali būti masinis produktas, o taip pat autoriniai meistrų kūriniai, paprastai gaminami iš natūralaus ekologiško gipso, pasižymi aukšta kokybe, geometriniu tikslumu ir patvarumu eksploatacijoje.

 

Gipso lipdinių montavimo paruošiamieji darbai

Gipsinių karnizų pasirinkimas priklauso nuo konkretaus interjero sprendimo, taigi kiekvienu atveju jų montavimas bus unikalus ir nepakartojamas. Tačiau keli momentai, galioja visiems montavimo atvejams.
Vienas esminių gipsinių bagetų montavimo momentų yra susijęs su pačia gipso medžiaga – ji yra trapi – todėl pakrovimo, išpakavimo darbai turi būti atliekami labai švelniai. Kiekvienas elementas laikomas ir nešamas dviem rankomis už vidurinės dalies, bagetai dedami gerąja puse į viršų. Bet koks neatsargus judesys gali įskelti karnizą bet kurioje vietoje, nutrupinti galus, apibraižyti estetinę pusę. Vėliau tokius bagetus teks remontuoti ar užglaistyti jau sumontavus.

 
     
Gipso apvadų juostos prieš klijavimą   Klijavimui naudojami specialūs gipso klijai miltelių pavidalu

 

Gipso karnizų pjaustymas ir klijavimas

Gipso gaminiai prieš juos montuojant rūšiuojami ir supjaustomi reikiamo ilgio ir konfigūracijos juostomis.
Gipsiniai bagetai pjaustomi pjūklais labai kruopščiai ir lėtai, pjūklo dantukai turi būti maksimaliai maži.
Klijavimui naudojami specialūs gipso klijai miltelių pavidalu. Juos galima įsigyti pas bagetų pardavėjus arba specializuotose glaistų-tinkų parduotuvėse. Šie klijai yra pakankamai tvirti, tačiau rekomenduojama naudoti ir tvirtinimo elementus, tiek bageto viršuje, tiek apačioje. Tvirtinimo elementų naudojimo dažnumą turi nurodyti gamintojas.

 
     
Kampų sujungimo vietoje svarbus tikslumas   Plyšiai užglaistomi tik šiam tikslui skirtomis medžiagomis

 

Gipso bagetai tvirtinami naudojant varžtus ir vinis, skirtus tvirtinti į mūro sieną. Nebijokite naudoti ir didesnio skersmens ar ilgio tvirtinimo elementus. Skirtingai nuo poliuretaninių bagetų, gipsiniai karnizai gerai užsiglaisto ir pasislepia konstrukcijoje. Reikėtų naudoti grūdinto plieno ar nerūdijančio plieno sraigtus. Ertmes bagetuose reikia padaryti prieš klijuojant, o naudoti reikėtų medžiui skirtus grąžtus.

 

Užglaistymo darbai

Labai svarbus gipsinių bagetų montavimo etapas yra jungimų glaistymo darbai. Šiam etapui rekomenduojama skirti daugiau dėmesio ir laiko. Plyšius glaistyti reikia per kelis kartus, laukiant visiško glaisto išdžiuvimo. Šlifuoti siūles reikėtų su ne mažesniu nei 100 dydžio grubumo šlifavimo popieriumi. Atkreipiame dėmesį, kad negalima per stipriai, per daug nušlifuoti taip vadinamo gipso oksido paviršiaus – tuomet atsiveria armavimo siūlai, prarandama geometrija. Kuomet neišvengiamai reikia suvesti nelygumus, geriau juos užglaistyti storesniu sluoksniu glaisto, o vėliau perteklių nušlifuoti.

 
     
Jungimo vieta prieš glaistymą   Užglaistyta jungimo vieta

 

Juostų jungimo vietų sutvarkymas

Priklijuotų gipsinių bagetų viršutinius ir apatinius plyšius reikia užtaisyti prieš dažymą. Priklausomai nuo norimo rezultato, šiam tikslui galima naudoti tiek glaistą, tiek akrilą. Gamintojai taip pat siūlo specifinį gaminį – akrilinį glaistą. Bagetai dažomi teptuku, vėliau teptuko paliktus dryžius sulyginti dažymo voleliu.
Šiuose komentaruose išsakytos mintys gali jums padėti gipsinių karnizų montavimo metu. Studijos „Dekoro meistrai“ darbuotojų nuomone sumontuoti gipsinius gaminius nėra sudėtinga, tačiau visi darbai turi būti atliekami vadovaujantis gamintojų ir pardavėjų technologinėmis rekomendacijomis.

Dangiras Girdauskas

Dekoro meistrai ©

Be išankstinio sutikimo draudžiama atgaminti bet kokia forma ar būdu puslapyje pateiktą tekstinę ir vaizdinė informaciją.

 

Kampų montavimo eiga

Gipso karnizų juostos supjaustomos reikiamo dydžio gabalais
Tvirtinimo vieta nuvaloma nuo statybinio purvo ir dulkių
Prieš glaistymo darbus klijai turi būti išdžiuvę

 

 

 

 


Atgal